Veliki hadronski trkalnik ponovno v pogonu

Matej Huš

21. nov 2009 ob 22:40:03

V petek so v CERN-u ponovno zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), ki je sameval od lanskega septembra. Premierno so ga zagnali 10. septembra lani, a so ga le teden dni za tem zaustavili, ker je prišlo do razlitja šestih ton tekočega helija, ki je prekucnil nekaj večtonskih magnetov. Krivec je bila slaba električna povezava, ki je raztalila bližnjo okolico. Za sčiščenje tunela so morali odstraniti vseh 53 magnetov, poleg tega pa so morali zamenjati oziroma ojačiti tisoče električnih spojev, ki niso zdržali visokih tokov, tako da se je popravilo zavleklo za več kot leto dni.

Po 15-mesecih načrtovanja, popravljanja in testiranja so v petek znova pognali 27-kilometrski trkalnik, tako da so ob desetih zvečer v stabilno tirnico utirili prve protone. Pravo fiziko se bodo z njim šli šele prihodnje leto, ko bodo naokrog dirkali protoni z energijo 3,5 TeV, kar je približno polovica prvotno načrtovane energije. S problematičnimi spoji se bodo spopadli leta 2011, ko se bo LHC spet odpravil na leto dni dolg počitek, tehniki pa na remont.

Prvi trki bodo sledili prihodnji teden, in sicer pri nizkih energijah 450 GeV, do božičnega oddiha pa načrtujejo trke z 1,1 TeV, kar je ravno nekoliko nad energijami, ki jih dosega Tevatron. Ciljne vrednosti okrog 7 TeV bodo verjetno dosegali šele čez nekaj let, so še dodali znanstveniki.