Brazilskega glasovalnega sistema v celih treh dneh niso zlomili

Matej Huš

17. nov 2009 ob 11:56:09

Brazilska vlada je pretekli teden od 10. do 13. novembra (torej cele tri dni) izvajala test sistema za elektronsko glasovanje, katerega bodo prvikrat uporabili za volitve prihodnje leto. V vsem tem času je 38 udeležencev (9 ekip) natečaja iz različnih podjetij in agencij (med drugim tudi zvezne policije in tožilstva) sistem za elektronsko glasovanje seveda temeljito pregledalo in poskušalo najti varnostno ranljivost.

Brazilci so po celih treh dneh temeljitega testiranja ponosno ugotovili, da nihče ni uspel vplivati na rezultate navideznih volitev. Edini, ki jim je uspelo vplivati na sistem, so bili iz vrst ekipe Cáritas Informática. Ti so uspešno zamenjali pečat na ovojnicah, kar pa ne more vplivati na rezultat volitev, saj plastične vreče z glasovalnimi disketami pred uporabo pretestirajo, s čimer so zamenjavo takoj odkrili.

S spremenjenim programom na disketi bi teoretično sicer lahko pomagali izbranemu kandidatu, če bi ga uspeli zagnati. Ker pa nad njimi bdi varnostni sistem, je ta takoj zaznal spremembo in programa ni pustil izvesti.

Škoda le, da testa niso podaljšali še za cel dan, saj bi bilo tako testiranje še bolj temeljito...