Napadi na električna omrežja v Braziliji?

Matej Kovačič

12. nov 2009 ob 16:27:51

Kot poročajo na CBS news, naj bi hekerji v Braziliji napadli sisteme električne energije in tako januarja 2005 elektriko izklopili več deset tisoč ljudem. Še večji napad pa naj bi se zgodil 26. septembra 2007 v zvezni državi Espirito Santo, ko so za dva dni izklopili elektriko več kot trem milijonom ljudi ter zaustavili tudi enega največjih proizvajalcev železa ter mu s tem povzročili 7 milijonov USD škode.

Po poročanju Wireda naj bi bilo za izpade krivo slabo vzdrževanje oziroma sajasti izolatorji, vendar je povsem možno, da so s tem skušali le prikriti hekerske napade. Zgodbo o hekerskih napadih na električna omrežja v Braziliji je sicer v intervjuju za Wired omenil tudi Richard Clarke, bivši svetovalec ameriške vlade za področje kibervarnosti.

O napadih na električna omrežja je bilo sicer že kar nekaj vprašanj in debat, je pa Mudge, predstavnik hekerske skupine L0pht, leta 1999 v intervjuju zatrdil, da so se v skupini dokopali do informacij, s pomočjo katerih lahko ugasnejo kar 30 ameriških električnih omrežij.