EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Matej Huš

11. nov 2009 ob 00:11:42

Večkrat smo že pisali, da Evropska komisija budno preučuje Oraclovo ponudbo za prevzema Suna, ki je dobil zeleno luč že na vseh ostalih instancah. EU je sedaj uradno izjavila svojo nasprotovanje prevzemu, pri čemer je jabolko spora konkurenčnost na trgu podatkovnih baz. Izjavo o nestrinjanju (statement of objections) je Komisija Sunu poslala v ponedeljek. Česa novega tako ali tako nismo pričakovali: EU se boji, da bo združitev Oraclovih baz in odprtokodne MySQL, ki jo za zdaj vzdržuje Sun, hud udarec za konkurenco. Oracle med tem trmasto poudarja, da je MySQL odprtokoden in ga kot takega ne more nadzorovati nihče. Poleg tega na trgu podatkovnih baz obstaja vsaj osem vplivnih igralcev, kar je prepričalo ameriško pravosodno ministrstvo, Evrope pač ne.

Zadnjikrat so evropski regulatorji takole resno zagrenili življenje kakšni prevzemni tarči leta 2000, ko je General Electric želel prevzeti Honeywell. Tudi takrat je ZDA prevzem odobrila, Evropska komisija pa je leta 2001 izdala negativno mnenje - takrat so bili problematični majhni letalski motorji in avionika, kjer bi lahko prišlo do vodoravnega monopola. General Electric je nato leta 2007 prevzel podobno usmerjen Smiths Aerospace.

Dokončno odločitev v primeru Sun-Oracle pričakujemo do 19. januarja 2010. Američani se z odločitvijo EU seveda ne strinjajo.