Heker zahteval pet dolarjev od lastnikov iPhonov

Matej Huš

5. nov 2009 ob 07:09:39

Jailbreaking je postopek, ki odklene Applov iPhone, tako da je na njem moč poganjati tudi nepodpisane aplikacije, ki jih Apple ni potrdil. S tem si uporabniki krepko razširijo nabor aplikacij, ki jih lahko prenesejo in uporabijo, sedaj ne več le z uradnega App Stora, marveč tudi s konkurenčnih strani Cydia in Icy.

Neki nizozemski heker se je domislil, kako za talce vzeti kar te odklenjene iPhone in od lastnikov izsiliti pet dolarjev. Ni veliko, a se z množico uporabnikov nabere. S skeniranjem portov je odkril, kateri iPhoni v omrežju T-mobile Netherlands so odklenjeni in imajo omogočen SSH. Slednji protokol se uporablja za dostop prek terminala in poganjanje standardnih UNIX-ovih ukazov. Ker Apple uporabi kar privzeto geslo za root dostop, je heker to uporabil in na te telefone poslal SMS-opozorilo, da je njihov telefon napaden, ker je nezavarovan, ter jih napotil na stran, kjer ga lahko zaščitijo. Tam jih je pričakalo obvestilo, naj nakažejo pet dolarjev prek PayPala, nato pa bodo prejeli navodila, kako odstraniti domnevni vdor.

Sprva je heker na strani grozeče napisal, da lahko tisočero drugih uporabnikov pošilja sporočila s številke napadenega telefona in kličejo z njega. Kasneje se je pokesal, vrnil denar in objavil podrobnosti, kako zavarovati svoj iPhone.