Mozilla je na razpotju

Matej Huš

26. okt 2009 ob 00:41:20

CNET ima zelo zanimiv intervju z Johnom Lillyjem, ki govori o razpotju, na katerem se je trenutno znašla Mozilla Firefox, in kako naprej. Lilly je zaposlen v Mozilla Corporation od leta 2005, lani pa je postal izvršni direktor. Danes njihov brskalnik uporablja že četrtina brskalcev po spletu, za nadaljnjo rast tržnega deleža pa se morajo prilagoditi tudi povprečnim uporabnikom. In tu leži izziv za prihodnost, pravi Lilly, saj morajo hkrati ugoditi nezahtevnim in neveščim uporabnikom ter hkrati zadovoljiti tehnično dobro podkovano manjšino in razvijalce. Lilly priznava, da so do izida Chroma živeli v zamaknjenosti, ki jo je Google siloma pretrgal in jim pokazal, da v poslu ni spanja na lovorikah.

Kot pravi, je Google precej svojstven tekmec. Microsoft in Apple imata svoja brskalnika in operacijski sistem, medtem ko je Google bolj spletno orientirano podjetje. Njihov poligon je internet, kjer Chrome odlično deluje z njihovimi spletnimi servisi, vedno bolj pa do izraza prihaja še operacijski sistem Chrome OS. Situacija je še bolj zapletena, ker je Google s svojimi reklamami praktično edini vir prihodkov za Mozillo. Do novembra 2011, ko pa se pogodba iz predchromovskih časov izteče.

V nadaljevanju se je Lilly dotaknil še standardov, ki jih Firefox dobro podpira, in Microsoftovega odnosa do njih, ki se je z IE8 izboljšal. Napovedal je še, da bo Firefox dobil krila, saj bodo predstavili mobilno verzijo za Google Android.