Windows Mobile 6.5 predstavljen in testiran

Primož Resman

8. okt 2009 ob 00:19:16

Windows Mobile 6.5 je končno na voljo javnosti. A do nadgradnje ne bodo upravičeni vsi obstoječi uporabniki Windows Mobile, še več, uradno je krog izbrancev precej ozek. Microsoft pravi, da bodo sistem lahko nadgradili le uporabniki (zaenkrat) osmih modelov, ki že uporabljajo Windows Mobile 6.1. Lastniki naprav z različico 6.0 in 5.0, kljub temu, da je Windows Mobile 6.5 bolj ali manj daljni sorodnik slednjega, se bodo lahko obrisali pod nosom, a po drugi strani morda lahko skočijo stopničko višje, kot so sedaj. Lastniki naprav z Windows Mobile 5.0 naj bi tako lahko nadgradili na različico 6.0 oz. s 6.0 na 6.1. Žal to ne pomeni tudi nadgradnjo na 6.5, čeprav logika pravi, da naj bi bilo to mogoče.

Osvežitev različice 6.1 (ki je osvežitev 6.0, ta pa osvežitev Windows Mobile 5.0), Windows Mobile 6.5, so si že dodobra ogledali pri Engadgetu in MobileCrunch. Slednji so bili vse prej kot navdušeni, še več, test so naslovili z It Still Sucks! (Še vedno je zanič). Navdušenja ni bilo najti tudi pri Engadgetu, čeprav so oboji našli tudi nekaj svetlih točk. Pri Engadgetu tako menijo, da je posodobitev namizja in menijev ravno dovolj dober razlog, da bodo obstoječi uporabniki ostali pri trenutnih napravah ter počakali novejše izdaje (Windows Mobile 7.0). Predelano namizje in meniji so zdaj namreč mnogo bolj prijazni uporabi brez stylusa, čeprav le-ta še ni za odmet. Mnogokrat se namreč na zaslonu pojavijo nastavitve, ki jih ni mogoče izbrati oz. potrditi s prsti. Pri MobileCrunch, kjer so pohvalili vmesnik za odklepanje telefona (po njihovih besedah celo najboljši izmed vseh na dotik občutljivih naprav) in Windows Marketplace, pravijo, da je navidezna tipkovnica daleč najslabša v celotni industriji. Tipkanje s prsti naj bi bilo nemogoče oz. težko celo z uporabo stylusa. Povedali so, da so ob vsakršni uporabi tipkovnice izgubili živce in za nekaj časa prekinili test.

Navdušenja ni prinesel tudi dodobra posodobljeni Internet Explorer, v katerem zdaj premikanje po strani ni več tako zatikajoče. A vseeno se strani prikažejo narobe, se nalagajo mnogo počasneje od Opere Mobile (ki jo kot primarni brskalnik priporočajo v obeh testih), boljši pa bi bil lahko tudi uporabniški vmesnik, čeprav je po novem prilagojen uporabi zgolj s prsti. Po drugi strani so pri MobileCrunch povedali, da se jim brskalnik ni sesul niti enkrat, kar naj bi bil gromozanski napredek glede na prejšnjo različico.

We hate the keyboard. I would walk to someones houses and talk to them before I attempted to send them a text message on this. --MobileCrunch