ARM in GlobalFoundries

Primož Resman

2. okt 2009 ob 09:25:32

ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji strani že veliko večino izdelovalcev mobilnih telefonov in ostalih prenosnih naprav. Slednji bi lahko videli izdelavo majhnih prenosnikov kot razširitev svoje ponudbe, ki ni tako zelo drugačna od npr. mobilnih telefonov, sploh če ponujajo 3G povezljivost. Točno to ponuja Nokia s svojim Booklet 3G, a kot vemo, uporablja procesorje Intel Atom. Za pridobivanje tržnega deleža naj bi bili odgovorni Sharp, Freescale in Pegatron, katerega lastnik je Asus. Obenem se bo izdelovalcem ARM procesorjev, med katerimi so Samsung Texas Instruments in Qualcomm, pridružil še Broadcom, ki načrtuje izdelavo večjedrnih ARM Cortex A9.