TSMC povečuje proizvodnjo

Primož Resman

28. sep 2009 ob 16:41:11

Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5 milijonov prodanih starejših Atomov zabeležil lepo izgubo.

Pri Intelu so potrdili, da nove procesorje lahko pričakujemo že v letošnjem zadnjem četrtletju ter da govorice o zamudi, ki bi izid potisnile v začetek leta 2010, niso resnične. Povedali so še, da demonstracijski čipi Larrabeeja, ki so jih javnosti pokazali na IDFu, niso bili izdelani pri TSMC-ju, čeprav naj bi bili dogovorjeni tudi za proizvodnjo grafičnih čipov v prihodnosti.