Videozid v vsako vas

Primož Resman

12. sep 2009 ob 11:47:12

Takšnega mišljenja so se očitno držali pri ATIju, ko so ustvarjali novo serijo grafičnih kartic s podporo knjižnicam DirectX 11. Do podpore kar šestim zaslonom, ki jo bodo vključevale najzmogljivejše ATIjeve kartice, je prišlo na željo proizvajalcev prenosnikov. Ti so želeli uporabiti 2 DisplayPorta za vgrajene LCD zaslone, dva za priključke ob strani prenosnika, namenjene eksternim zaslonom, zadnja dva pa za enak namen, a prek povezave za docking postajo.

Bolj impresiven, kot dejstvo, da ena sama kartica poganja 6 zaslonov, je podatek o zmogljivosti takšnega sistema. Uporabljena kartica je nenavita in zračno hlajena (verjetno Cypress), ki npr. na šestih 30 palčnih zaslonih s skupno ločljivostjo 7680 x 3200 pik prikazuje World of Warcraft z najvišjimi nastavitvami kakovosti slike z 80 sličicami na sekundo. Igrati se je dalo tudi Colin McRae Dirt 2, ki je s spodobnim številom sličic tekel celo v DirectX 11 načinu.

Tehnologija, ki so jo poimenovali Eyefinity, operacijskemu sistemu vseh šest zaslonov lahko prikaže kot eno veliko površino, kar popolnoma odpravi težave z nastavljanjem, kot 6 različnih zaslonov oz. v poljubnih skupinah, od katerih se prav tako vsaka obnaša kot en zaslon. Da to ni le tehnološka demonstracija nakazuje dejstvo, da je že kar nekaj proizvajalcev prenosnikov pripravljeno tehnologijo vključiti v svoje modele, Samsung pa tudi pripravlja posebne modele LCD zaslonov, ki imajo zelo tanko obrobo okrog samega panela, na kateri ni gumbov, napisov oz. LED svetilk.

Seveda v primeru uporabe projektorjev odpade težava s črnimi robovi zaslonov.