AMD predstavil sistem Vision

Primož Resman

12. sep 2009 ob 10:48:37

Po AMDjevih besedah kupci računalnikov, sploh prenosnikov, večinoma sploh ne vedo, kaj točno kupijo. Pri AMDju pravijo, da je na trgu računalnikov prek 220 različnih znamk, posledično pa je večini kupcev bolj važen izgled sistema kot pa komponente, ki sistem sestavljajo. Bahanje s števili jeder, zmogljivostjo grafičnega čipa in podobni marketinški prijemi so tako popolnoma brezpredmetni in sploh nepotrebni, saj kupcu ne povedo, kaj mu ponuja sistem. Zato so se pri AMDju odločili vpeljati nov sistem kategorizacije, sprva pri prenosnikih, v prihodnjem letu pa tudi pri namiznih računalnikih. Sistem, ki se bo imenoval Vision, bo vseboval 3 kategorije, Vision, Vision Premium in Vision Ultimate.

Najosnovnejši računalniki z oznako Vision bodo omogočali ogled spletnih in DVD videoposnetkov, poslušanje glasbe in brskanje po internetu, kar zadovoljuje večino uporabnikov. Premijski sistemi bodo vključevali tudi grafično jedro s podporo knjižnicam DirectX 10.1 in bodo tako omogočali igranje manj zahtevnih iger ter ogled HD videoposnetkov, ki jih bo pomagal dekodirati grafični procesor.

Najzahtevnejšim uporabnikom oz. ustvarjalcem so namenjeni sistemi z oznako Vision Ultimate. Ti bodo omogočali igranje zahtevnejših iger, ne le ogled, temveč celo ustvarjanje glasbe in videoposnetkov v visoki ločljivosti, urejanje fotografij in podobna opravila, ki so pogosto na seznamu profesionalnih uporabnikov. Celoten sistem bo nedvomno močno poenostavil izbiro računalnikov običajnim kupcem ter olajšal razlaganje in pomoč pri izbiri za prodajalce.

Pomeni to konec spraševanja prijateljev, kakšen računalnik bi bil za njih?