Odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe

Matej Kovačič

4. sep 2009 ob 14:51:38

O nevarnosti oblačnega računalništva smo že večkrat pisali, ena izmed večjih težav pri hrambi lastnih podatkov v oblaku pa je dejstvo, da so podatki v oblaku vedno vidni tudi ponudniku storitve oziroma točkam (ang. node) v omrežju oblaka. Šifriranje je sicer mogoče uporabiti, vendar v praksi večina ponudnikov oblačnih storitev ne nudi šifriranja.

A tem težavam se počasi bliža konec. Skupina razvijalcev je namreč razvila odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe-LAFS, ki ponuja tudi od ponudnika neodvisno varnost.

Gre za distribuiran sistem hrambe podatkov po različnih točkah omrežja. Sama tehnologija spominja na P2P, sistem pa je zastavljen dovolj robustno, da ohrani podatke tudi v primeru izpada več posameznih točk. Sistem je sposoben obnoviti podatke tudi v primeru delovanja samo 3 točk od desetih, omogoča pa izmenjavo podatkov (tim. friendnet) ali ustvarjanje navideznega skladišča (tim. hivecache).

Podatki so šifrirani (uporablja se AES), zato do njihove vsebine ponudnik storitve oz. lastnik posamezne točke ne more dostopati. Kako deluje šifriranje in obnavljanje podatkov si lahko ogledate tudi na njihovi spletni strani. Razvijalci se tudi aktivno trudijo na izboljšavah na področju varnosti.

Ideja, ki so jo razvili pri AllMyData.org pravzaprav ni toliko vezana na tim. oblačno računalništvo (ang. cloud computing), pač pa gre bolj za neodvisno P2P distribucijsko omrežje (ang. crowd computing). Omrežje ni popolnoma decentralizirano, saj vsebuje eno centralno točko - tim. Introducer, katerega naloga je priklop novih točk v obstoječe omrežje. V primeru izpada Introducerja bodo obstoječe točke sicer še vedno sposobne medsebojne komunikacije in izmenjave podatkov, priklop novih točk pa ne bo mogoč. Kljub vsemu razvijalci iščejo rešitev tudi za to težavo.

Tahoe teče v okolju Linux, Windows, Mac OS X, Solaris in BSD, privzeto pa bo vključen tudi v Ubuntu 9.10.

Oblaki naj skrbijo za dostopnost, za varnost pa bomo poskrbeli sami.