Nokia bo izdala lasten netbook

Urban Škudnik

24. avg 2009 ob 22:16:32

Nokia, ki je poznana predvsem po svojih telefonih, je očitno uvidela, da bo za svetlo prihodnost v teh temnih časih potrebno svojo linijo produktov razširiti in obogatiti. V luči tega so se Finci odločili na trg poslati svoj lasten netbook, imenovan Booklet 3G.

Kot je že iz imena razvidno (3G), bo pri slednjem velik poudarek na mobilnosti, saj bodo standardno podporo za 3G, HSDPA , WiFi in Bluetooth dopolnjevale Nokiine Ovi storitve, ki vključujejo Ovi Maps (vgrajen bo tudi GPS čip), Nokia Music Store, Ovi Files (shranjevanje vaših podatkov na oddaljeni lokaciji - v "oblakih") in obvezno integracijo z Ovi Suite-om za sinhronizacijo telefona z prenosnikom. Vse to bodo poganjala Okna 7.

Konfiguracija z izjemo baterije - obljubljajo namreč kar 12 urno avtonomijo - ni posebej izstopajoča. Intel-ov Atom procesor z 1.6 GHz (brez ventilatorjev, tako da se lahko nadejamo neslišnega delovanja), 120 GB trdim diskom, 10.1 HD zaslonom, enim HDMI izhodom ter že omenjeno mobilno in pozicijsko opremo.

Celotna škatlica bi naj tehtala 1.2 kilograma in bi naj bila debela 2 cm oziroma, ker se gredo proizvajalci prenosnikov kdo-ima-daljšega (oziroma tanjšega) igrico z inči - 0.78 inča. Za primerjavo: Apple-ov Macbook Air je debel med 0.16 in 0.76 inča.

Cena in datum splavitve bosta objavljena naslednji teden na Nokia World-u.