Ponarejanje DNK sledov

Matej Kovačič

21. avg 2009 ob 19:04:38

DNK identifikacija storilcev kaznivih dejanj velja za eno najbolj zanesljivih preiskovalnih metod, a kot kaže temu morda kmalu ne bo več tako. Kot namreč poročajo na Ars Technici, so raziskovalci Dan Frumkin, Adam Wasserstrom, Ariane Davidson in Arnon Grafit pokazali, da je mogoče ponarejati DNK dokaze - in to celo če DNK vzorca žrtvi ponarejanja sploh ne odvzamejo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je mogoče z relativno standardnimi postopki centrifugiranja iz vzorca krvi ali sline odstraniti DNK pravega storilca. Tak vzorec krvi ali sline nato izgleda kot veljaven biološki vzorec, vendar pa ne vsebuje nobene originalne DNK.

Nato pa so raziskovalci s pomočjo tehnik molekularnega kloniranja uspeli sestaviti umetno DNK s poljubnim genetskim profilom. Tako sestavljeno umetno DNK so nato pomešali z očiščenim biološkim vzorcem in vse skupaj poslali v analizo laboratoriju za forenzične DNK preiskave, ki je kot storilca namišljenega kaznivega dejanja identificiral - žrtev ponarejanja.

Pri tem pa niti ni potrebno, da pridobijo dejanski DNK vzorec žrtve ponarejanja, pač pa je dovolj, da iz DNK fragmentov, ki se uporabljajo v standardiziranih DNK forenzičnih analizah s pomočjo DNK registra sestavijo ustrezen profil "storilca". Po njihovi oceni je mogoče s pomočjo 425 fragmentov sestaviti profil kogarkoli iz DNK registra.

Avtorji sicer priznavajo, da bi podrobnejša DNK analiza hitro nakazala na sum ponarejanja, vendar pa se ponarejevalec lahko ubrani tudi proti temu, le da v tem primeru potrebuje dejanski DNK vzorec žrtve.

Edina zanesljiva možnost ugotavljanja ali je DNK vzorec ponarejen pa je analiza metilacije - pravi vzorci genoma so namreč delno metilirani, umetno ustvarjeni pa ne. Žal je ta analiza nekoliko bolj zapletena in dolgotrajna in se v klasičnih forenzičnih preiskavah še ne uporablja, vprašanje pa je tudi, kdaj bo znanstvenikom v laboratoriju uspelo umetno sprožiti postopek metilacije na umetno ustvarjenem DNK vzorcu.

DNK register vseh državljanov kot pripomoček v boju proti kriminalu sedaj izgleda le še kot slaba šala...