PlayStation 3 cenejši, polovica Xbox 360 umre

Primož Resman

18. avg 2009 ob 15:47:46

Težko pričakovano znižanje cene PlayStation 3 se bo naposled očitno le zgodilo, saj nekatere trgovine že dobivajo plakate, ki oglašujejo nižje cene. Enega izmed njih so dobili v eno izmed prodajaln FYE, razvidno pa je, da sta znižana oba modela, tako 80 kot 160-gigabajtni. Cena obeh je nižja za 100 dolarjev in tako znaša 300 oz. 400 zelencev. Na dnu plakata je pripis, da te cene veljajo le, dokler bodo konzole na zalogi. To je dodalo še več olja na ogenj, da Sony pripravlja tanjšo, Slim različico PS3.

Pripomogli so tudi na strani Kmarta, ki ima na prvi strani oglas o nižji ceni in novem, še bolj vznemirljivem PS3. Cen sicer ni napisanih, niti ni podatkov o tem bolj vznemirljivem modelu, a za prednaročilo je na njihovi strani že na voljo PS3 Slim. Cena slednjega znaša 300 dolarjev. Sony uradno še vedno ni predstavil svojega stališča o PS3 Slim, a naj bi se to spremenilo zelo kmalu, na Gamescon Expo, ki vrata odpre danes ob 18:00.

Dobre novice torej za bodoče lastnike PlayStationov, a slišati je tudi govorice, ki so zelo slabe tako za obstoječe kot bodoče lastnike Xbox 360. Uradna poročila govorijo, da je 16 do 30 % uporabnikov ugledalo rdeč obroč okrog gumba za vklop na svojem Xboxu. Game Informer, ameriška igračarska revija, je 5000 svojih bralcev povprašala po igralnih navadah svojih konzol ter težavah, ki so jih doživeli. Rezultati povejo, da jih je kar 54 % doživelo RRoD, medtem ko je svet iger zapustilo le okrog 11 % PS3 in okrog 7 % Wiijev. Po drugi strani je več kot 40 % bralcev svoje Xboxe igralo tri do pet ur dnevno, podobno kot 37 % lastnikov PlayStation 3, večina, 40 %, lastnikov Wii pa je v povprečju na njem igrala le eno uro.

Težava z anketo je, da je bilo zlahka ponarediti odgovore in se pošaliti na Microsoftov račun in njihove težave z rdečimi obroči, obenem pa so bili izbranci tudi del dokaj majhnega kroga bralcev revije, prav tako pa ne odraža najnovejših Xbox modelov na tržišču, ki naj bi po nekaterih navedbah imeli pokvarljivost na ravni konkurentov. A po drugi strani so težave z originalnimi Xbox 360 dodobra dokumentirane in malo je lastnikov, ki so se težavam uspeli izogniti. Tudi delež umrlih Wiijev in PS3 je dokaj visok, glede na cilj treh odstotkov garancijskih zahtevkov, h kateremu stremijo izdelovalce elektronske opreme.