Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Matej Kovačič

18. avg 2009 ob 12:30:36

Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi nekoliko spremenjen izgled svoje različice za netbooke - Ubuntu Netbook Remix. Novi vmesnik bo še nekoliko bolj funkcionalen in hitrejši, poleg tega pa nas bo sistem obveščal tudi ob zaganjanju strojno zahtevnih procesov in s tem pomagal pri varčevanju z baterijo.


Na svoj račun pa bodo prišli tudi igralci iger pod Linuxom. Pri Id Software so namreč najavili podporo oz. odjemalca QuakeLive za Linux in Mac OS, v pripravi pa sta tudi Linux različica iger Aquaria in Unreal Tournament 3.

Napredek odprte kode je počasen, a stalen.