Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Matej Kovačič

11. avg 2009 ob 22:20:36

Zagovorniki videonadzora nas vztrajno prepričujejo, kako videonadzor pripomore k večji varnosti, pa čeprav resne študije v tujini kažejo, da videonadzor ni učinkovit.

Kako videonadzor v praksi "rešuje življenja" in "zagotavlja varnost", pa imamo te dni priložnost videti tudi v Sloveniji.

Včeraj so namreč pod viaduktom Goli vrh na primorski avtocesti našli poškodovan avto, v njem pa dve razpadajoči trupli. Nesreča se je zgodila že maja (po predvidevanjih med 30. aprilom in 5. majem) in sicer tako, da naj bi vozilo zadelo betonski robnik, se odbilo v kovinsko odbojno ograjo ter se preko žičnate mreže prevrnilo 90 metrov po pobočju.

Zaradi majhnih poškodb na ograji nihče ni opazil, da se je na tem odseku ceste zgodila nesreča, prav tako pa tega niso opazili niti v videonadzornem centru. Kot so včeraj poročali na Kanalu A, je DARS videoposnetek že zavrgel (videoposnetki se hranijo samo določen čas). To pa seveda pomeni, da je se je sporni odsek avtoceste snemal, vendar videoposnetkov očitno nihče ne pregleduje.

Kljub temu pa videoposnetki, ki jih nihče ne pregleduje, nekako kar pripomorejo k večji varnosti...