Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

Matej Huš

9. avg 2009 ob 02:32:04

Dobrih štirinajst dni po dokončanju (RTM) Windows 7 so se na spletu razplamtele govorice, da nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema vsebuje nemarnega hrošča, ki utegne povzročiti zamudo pri izidu operacijskega sistema, zaradi česar so ga poimenovali showstopper. Namreč, če bi v ukazni vrstici znotraj Windows 7 pognali ukaz chkdsk /r (chkdsk je program za pregled diska, stikalo r pa mu naroči, naj poišče in poskusi popraviti slabe sektorje na njem) na poljubnem pogonu, naj bi program porabil ves razpoložljiv pomnilnik (memory leak) in se nato sesul.

Tresla se je gora, rodila pa se je samo miš. Na ZDNet so si vzeli čas in natančno preštudirali okoliščine. Ugotovili so sledeče. Na sistemskem disku do težav ne more priti, ker ga med delovanjem sistema sploh ne morete zakleniti in pregledati - Windows vas prijazno obvesti, da bo pregled izvršil ob naslednjem zagonu, in to takrat brez težav tudi stori. Če pa poskusite to izvesti na kakšnem večjem nesistemskem disku (v konkretnem primeru so uporabili zunanjega 160 GB), poraba pomnilnika resnično skokovito naraste. Na koncu ostane prostega le malo, toda program se uspešno izvede do konca in brez težav zaključi.

V zgodbo se je vključil tudi Microsoftov Steven Sinofsky, ki je na blogu komentiral opaženo obnašanje. Dejal je, da je takšno delovanje hoteno. Predpostavljali so namreč, da v takem primeru uporabnik želi čim hitreje dokončati pregled diska, zato so programu dodelili karseda veliko pomnilnika, da ga pospešijo. Dejal je še, da Microsoft sedaj na 40 računalnikih intenzivno testira, ali jim bo uspelo hrošča ponoviti (torej sesuti program), nato pa se bodo odločili, kako naprej.

It's not a bug, it's a feature!