Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Matej Kovačič

5. avg 2009 ob 14:45:27

Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.

Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija pri uporabnikih Internet Explorerja. MSIE 6 in MSIE 7 uporablja vsakega po 20 odstotkov uporabnikov, MSIE 8 pa le 8 odstotkov. Na veselje oblikovalcev spletnih strani pa delež uporabnikov MSIE 6 le pada - v pol leta za 6 odstotnih točk.

Povsem drugačno pa je stanje na področju operacijskih sistemov - Windows tečejo na kar 98 odstotkih računalnikov slovenskih spletnih obiskovalcev.

Očitno bodo uporabniki MSIE 6 le počasi izumrli ...