Američani snubijo bodoče IT-strokovnjake s tekmovanjem

Matej Huš

29. jul 2009 ob 12:57:48

Da bi ponovno vzpostavili primat na področju obvladovanja kiberprostora, so se Američani zatekli k zanimivemu projektu. Predstavili so US Cyber Challenge, s katerim bodo poiskali 10.000 nadebudnih mladih Američanov, ki jih bodo kasneje vzgojili v vrhunske strokovnjake, raziskovalce in napadalce na spletu.

Program sestoji iz treh tekmovanj: CyberPatriot High School Cyber Defense Competition (pripravlja ga Air Force Association), DC3 Digital Forensics Challenge (zunanje ministrstvo) in Netwars (SANS Institute). Ameriški dijaki in študentje se lahko posamič ali ekipno prijavijo v enega izmed več tekmovanj, kjer bodo morali iskati, izrabljati in braniti sisteme in luknje v njih. Sito bo večstopenjsko.

Tisti, ki se bodo prebili skozi prvi krog tekmovanja, bodo vabljeni na regionalne kiberkampe, ki jih bodo prihodnje leto priredili na več fakultetah. Preživeli v drugem krogu bodo napredovali do državnih tekmovanj, ki bodo v živo potekala na University of Texas in NYU Polytechnic. Najboljšim bodo omogočili pridobitev štipendij za študij ustreznih smeri na vrhunskih ustanovah, smetano pa bodo nato zaposlili v državnih agencijah (FBI, NSA, zunanje ministrstvo). V prvi stopnji se lahko prijavijo tudi tuji državljani, a seveda ne bodo mogli napredovati.

Podobno se je dogajalo že v 50. in 60. letih, ko so Sputniki začeli letati po vesolju. To je vzpodbudilo množice mladih, da so začeli študirati inženirske in naravoslovne vede, tako da je NASA tedaj nabrala kup mladih in zagnanih inženirjev. Posledica je bila mladost ključnih kadrov, tako da je bila povprečna starost ljudi v kontroli misije Apolla 17 le 26 let. Sedaj smo v podobni dobi, le da gre za informatiko in ne mehaniko, pravijo.