Zaton optičnih medijev

Primož Resman

26. jun 2009 ob 02:37:46

Po mnenju analitikov se čas optičnih medijev izteka. Svoje mnenje bazirajo na raziskavi Nielsen VideoScan First Alert, ki je pokazala, da je prodaja DVDjev dosegla svoj vrhunec in v zadnjem letu upadla za 13 %, medtem ko je prodaja Blu-ray ploščkov narasla za 120 %. A problem je v veliki razliki v številu prodanih medijev, saj se je prodalo kar šestkrat več DVDjev kot Blu-ray medijev, kar pomeni, da slednji ni pokril izgube DVDjev. Dodaten problem za Blu-ray je cena, saj je film dražji za 5 do 10 $ od enakega naslova v DVD obliki, obenem pa je bila v prvi četrtini letos povprečna cena samostojnega predvajalnika 263 $. Po mnenju analitikov bi morala biti slednja v okolici 100 $ da bi bil Blu-ray v času recesije uspešen.

V drugi raziskavi, ki jo je opravil Harris Interactive, kar 11 % ljudi odgovarja, da imajo doma HD-DVD predvajalnik, ki je, mimogrede, mrtev standard, a si istočasno Blu-ray predvajalnik lasti le 7 % anketirancev. Stanje je še slabše v svetu računalnikov, saj je večji ponudnik Blu-ray pogonov v prenosnikih samo Sony, medtem ko ostali proizvajalci Blu-ray pogone ponujajo le opcijsko, če sploh. Z velikim prodajnim uspehom netbookov pa je tu še en problem, saj slednji sploh nimajo optičnih pogonov, kupci pa se v težkih časih pogosto odločajo prav zanje namesto pravih prenosnikov. Tudi pri večjih, pravih prenosnikih je trenutno vedno večji poudarek na mobilnosti, zaradi česar tudi lastniki modelov, ki bi lahko imeli oz. imajo optične pogone, le-te odstranjujejo zaradi nižje teže oz. na njihovo mesto vtaknejo dodatno baterijo.

Popularnost Blu-raya bo zagotovo še rasla, saj je vedno več televizij sposobnih prikazovati sliko visoke ločljivosti, večjo potrebo po prostoru pa je opaziti tudi pri igrah, saj tudi dvoplastni DVD ploščki sčasoma ne bodo več zadostovali. Situacija je za Blu-ray morda bolj rožnata v Evropi, kjer servisi kot so iTunes, Hulu in podobne plačljive oz. brezplačne storitve z vsebinami na zahtevo večinoma niso na voljo. A vseeno je pretakanje vsebin na zahtevo prek spleta mnogo udobneje od brskanja za ploščki in vstavljanja v predvajalnik, in zagotovo bomo tudi Evropejci sčasoma dobili podobne storitve. Da je prihodnost v prenašanju na zahtevo je ugotovil tudi Microsoft, ki je napovedal takšno možnost nakupa iger. Plačilo se bo opravilo s kreditno kartico, sama igra pa bo prenešena na vgrajeni trdi disk Xboxa in od tam tudi zagnana.