Lynnfield odličen navijalec

Primož Resman

4. jun 2009 ob 10:00:25

Na Computexu tajvanski proizvajalci matičnih plošč zelo radi govorijo o prihajajočih Core i5 procesorjih, če že ne velja enako za Intel. Tako so povedali, da bodo čipi sanjski navijalci, saj že prvi primerki dosegajo 5 GHz. Pod zrakom! Številka naj bi bila dosegljiva zlahka oz. z malo truda, kakor so povedali neimenovani viri.

Razgovorili so se tudi o Turbo načinu, ki je prisoten že v Core i7 procesorjih. Pri slednjih se takt lahko dvigne za približno 200 MHz, Core i5 pa bo pri tem mnogo bolj fleksibilen. Višanje frekvence bo odvisno od števila obremenjenih jeder, kjer se bo najvišje seveda dvignila pri enonitni obremenitvi, morda za celo 600 MHz. Najhitrejši, 3,2 GHz primerek bi tako lahko občasno deloval pri 3,8 GHz, če bodo to zahtevale razmere.

Novico je vseeno treba vzeti z malo rezerve, saj se masovni izdelani primerki lahko poslabšajo (ponavadi se zgodi ravno obratno in so še boljši navijalci), lahko pa gre tudi za nekaj umetnega oglaševanja, da bi prihajajoča platforma postala čim bolj popularna še pred izidom.