Prvi test Core i5

Primož Resman

31. maj 2009 ob 09:59:05

Dobre 3 mesece pred izidom Core i5 je Anandtechu že uspelo v roke dobiti procesor in matično ploščo zanj. Procesor je sicer testni primerek, počasnejši od tistih, ki bodo v prodaji, saj je namenjen testiranju kompatibilnosti P55 matičnih plošč z novinci, z nižjo frekvenco pa prihaja z željo, da ne bi bilo mogoče ugotoviti performančne prednosti (oz. zaostanka) v primerjavi s Core 2 procesorji.

A Anandtechovce to ni ustavilo, saj so procesor enostavno navili z 2,13 GHz na 2,66 GHz. Novi procesor je fizično manjši od Core i7 procesorjev, a praktično enako velik kot LGA-775 procesorji. Večje število nožic so na približno enako površino uspeli spraviti z večjo gostoto, žal pa so ponovno spremenjene dimenzije lukenj za montažo hladilnikov. Po novem so le-te ravno med luknjami za montažo LGA-775 in LGA-1366 hladilnikov, na srečo pa ima Thermaltake hladilnik, uporabljen na testu, nastavljive montažne nožice, kar ga naredi kompatibilnega s Core i5 in Core i7 procesorji.

Kako se bo obnesla nova platforma ter katere novosti prinaša (še izboljšano samodejno navijanje pri intenzivni uporabi, Turbo mode) pa si preberite v članku.

Namig: Core i7 in Phenom II kar naenkrat izgledata manj zanimiva.