Kategorizacija netbookov zahteva Intela, na suhem ostali VIA in nVidia

Primož Resman

27. maj 2009 ob 09:06:05

Pred dvema dnevoma smo poročali o novih, strožjih pogojih, da se prenosnik kvalificira kot netbook in s tem dobi cenejšo, Starter Edition različico Windows 7. Po govoricah naj bi bil za to odgovoren Intel, ki se boji za tržni deleža pravih, Core 2 prenosnikov, v katere se vedno bolj in bolj zajeda Atom. Zmogljivejša različica Windows 7 (po vsej verjetnosti Home Basic) dvigne ceno prenosnika, kar je seveda težava pri teoretično cenovno ugodnih sistemih. Vseeno se po vsej verjetnosti stanje na trgu ne bo preveč spremenilo, saj Atom netbooki, večji od 10 palcev, skoraj še ne obstajajo, v primeru manjšega obsega proizvodnje pa jih ne bomo pogrešali preveč.

Večje probleme imata zaradi te poteze VIA in nVidia, slednja zaradi pravkar predstavljenega Ion netbooka, Lenovo IdeaPad S12, ki je seveda 12 palčnik. VIA je s svojimi Nano procesorji prav tako bolj pogosta v večjih modelih (prav tako 12 palčni Samsung NC20), z drugo generacijo Atomov pa vse kaže na sodelovanje z nVidio pri drugi inkarnaciji platforme Ion. V vsakem primeru bo ta poteza vplivala negativno na količino prodaje VIA-inih Nano procesorjev, s katerimi cilja predvsem na trg netbookov, nettopov in podobnih naprav.

Poleg omejitev pri velikosti zaslona pa nVidio dodatno tepe še cena procesorja Atom, saj ji Intel sam procesor proda za 45 $ na kos medtem ko komplet procesorja in veznega čipovja (945GSE severni most in ICH7 južni most) stane 25 $. Razlika v ceni platformo Ion postavi v 20 $ slabši položaj preden se upošteva še stroške GeForce 9400M veznega čipovja.

Verjetno je le še vprašanje časa, kdaj izide Ion 2 z VIA Nano procesorjem.