Google z razširitvami

Primož Resman

17. maj 2009 ob 10:16:00

Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih razširitev (stanje nabiralnika v GMailu, registriranje RSS vira v Googlovem Readerju) je že na voljo, skupaj z več informacijami o namestitvi (in odstranitvi) le-teh, obenem pa pri Googlu pravijo, da bo v prihodnosti odstranjevanje razširitev lažje. Funkcionalnost je zaenkrat še bolj slaba, a je to tudi pričakovati od produkta, ki je še v razvoju in razvijalcem tudi namenjen.