Androidov tržni delež bo eksplodiral

Primož Resman

13. maj 2009 ob 07:45:44

Glede na napovedi analitičnih specialistov Strategy Analytics naj bi se tržni delež Android naprav še letos močno povečal, saj napovedujejo kar 900 % rast. Androidov največji konkurent, Apple s svojim iPhone-om, naj bi tekom leta pridobil le 79 %, zaradi česar lahko pričakujemo dobršno mero inovacij v prihodnjih inkarnacijah operacijskega sistema iPhone-a.

Direktor prej omenjene analitične družbe, Neil Mawston, je razlog za dvig tržnega deleža Androida utemeljil z nizko ceno licenciranja, zaradi odprtosti pa ni težav s prilagajanjem operacijskega sistema proizvajalčevim oz. operaterjevim željam. Prav zaradi slednjega se je za Android odločil največji kitajski mobilni operater, China Mobile, saj Apple ni upošteval njihovih želja po modifikaciji iPhoneovega operacijskega sistema. Dodatni razlog za tako visoko (in, roko na srce, dokaj realistično) napoved je tudi več modelov naprav, saj je bil do zdaj na voljo le T-Mobileov G1, tekom leta pa naj bi izšlo še vsaj 5 mobilnih telefonov, na katerih bo tekel Android.

S tolikšno rastjo Androida in iPhone-a pa se je treba vprašati, kaj se dogaja z Nokio in njenim Symbianom, Microsoftovim Windows Mobile ter Blackberryjem. Največje izgube bo zaradi trenutno visokega deleža (~50 %) skoraj zagotovo utrpel Symbian, ki še vedno nima pravega odgovora na vročico dotikalnih mobilnikov.