Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

Primož Resman

6. maj 2009 ob 08:48:29

Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

Sprva je Mozilla sicer menila, da bi takšno podporo morali razviti zunanji razvijalci kot dodatek, a so pri tem našli problem. Brez velike baze uporabnikov z nameščenim dodatkom ne bi bilo razloga, da bi spletne strani to funkcijo izrabljale, brez podpore na straneh pa ne bi bilo razloga za namestitev dodatka. Z vključitvijo v sam brskalnik Mozilla upa, da bodo razvijalci strani geolocation že v kratkem dodobra izkoristili in ga vgradili v svoje spletne strani.