Novice o Windows 7 in XP

Primož Resman

2. maj 2009 ob 09:28:49

Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar ne more umreti. Čeprav naj bi Windows 7 prišel tudi v obliki, prijazni netbookom, pa je Microsoft za še eno leto podaljšal prodajo licenc Windows XP proizvajalcem računalnikov. Odštevanje dvanajstih mesecev se bo začelo ob izidu Windows 7 (torej 23. oktobra :), po oktobru 2010 (ali morda januarju 2011) pa bodo proizvajalci primorani uporabljati Windows 7.

A tudi to ni zadnji krik XP, saj je ameriško vojno letalstvo z Micosoftom podpisalo dogovor o dobavljanju posebne verzije Windows XP. Prednastvaljen sistem z mnogo blokiranimi opcijami ima kar 85 % varnostnih lukenj zablokiranih, v primeru nove luknje pa naj bi se popravki naredili in namestili v ne več kot 72 urah (le-to znaša v povprečju 57 dni za običajnega uporabnika).