Geocities danes in nikoli več

Matej Huš

25. apr 2009 ob 08:12:18

Daljnega leta 1994, ko je bil internet še v povojih, je bila za večino uporabnikov edina možnost, kako priti do kakšnega megabajta prostora in ustvariti svojo osebno spletno stran, preko strani Geocities. David Bohnett in John Rezner sta Geocities sprva ustanovila pod imenom BHI (Beverly Hills Internet), ki je bilo hkrati tudi ime manjšega podjetja v južni Kaliforniji. Ti so na spletu organizirali sprva šest četrti, kasneje pa so dodajali še nove. Širšemu občinstvu so stran odprli leta 1995, ko je lahko vsakdo postal prebivalec kakšne četrti in v njej brezplačno postavil svoje spletne strani. Istega leta so se preimenovali v Geocities.

Stran se je financirala z oglasi, kar je nekatere uporabnike jezilo, a to ni zajezilo njene rasti. Do leta 1997 so postali peta najbolj odmevna spletna stran na svetu. Leta 1998 so pripravili javno prodajo delnic (IPO) z začetno ceno 17 dolarjev, ki je na borzi kmalu poletela preko stotice. Leto pozneje je tik pred pokom dot-com mehurčka Geocities prevzel Yahoo, ki je plačal 3,6 milijard dolarjev. Od takrat je šlo s stranjo le navzdol. Novi pogoji uporabe uporabnikom niso bili povšeči, zato so začeli masovno zapuščati stran. Yahoojev nakup se je izkazal kot ena izmed bolj zgrešenih potez, saj niso le skrajno preplačali podjetja, ampak se je izkazalo, da so dobili izgubarja.

Yahoo je sedaj objavil, da bo končal mizerijo Geocities. Uporabnike je pozval, da svoje podatke na njihovih strežnikih preselijo kam drugam, še najraje na njihov plačljiv Yahoo! Web Hosting, saj bodo do konca leta zaprli strani Geocities (nove registracije tako ali tako niso več mogoče). Zbogom in hvala za vse ribe.