nVidia pravi, da je Core i7 potrata denarja

Primož Resman

24. apr 2009 ob 09:20:28

Tom Petersen, tehnični direktor marketinga pri nVidiji, se je vtaknil v trditev, da so Core i7 procesorji v igrah do 80 % hitrejši od Core 2 procesorjev, kakor trdi Intel. V materialu, ki ga Intel deli z novinarji in prizkuševalci komponent, namreč piše ravno to, a ta trditev pride z zanko. Pohitritev velja le za 3D Mark Vantage CPU test, ki po besedah Petersena nima nobene povezave z realnim svetom igranja iger. Za nadaljnji prikaz je sestavil dva sistema, enega s Core i7 procesorjem in X58 ploščo ter drugega s Core 2 Duo E8400 procesorjem in 750i matično ploščo. Cena prvega ssitema je bila seveda veliko višja, a naj bi se razlika po besedah Intela upravičila. Z dvema geforce GTS 250 karticama v SLI načinu je bilo v štirih igrah v povprečju razlike za približno 1 FPS v prid Core i7 sistema, najbolj pa je število sličic poskočilo z zamenjavo kartic za par GTX 260.

Vseeno se zaveda, da nekateri pač hočejo najboljše, najhitrejše in najdražje, zaradi česar Core i7 in SLI sistem primerja s Ferrarijem. A večina igračarjev za svoj sistem ne zapravi bajnih vsot, prav tu pa je uravnoteženost sistema najbolj pomembna. Za take primere, pravi Petersen, je hiter Core 2 Duo najboljša izbira, saj z lahkoto poganja vse današnje igre, če to seveda omogoča grafični del sistema.
Očitno se nVidia in Intel ne bosta pobotala še kar nekaj časa. Si je z zadnjo izjavo nVidia zarila nož v hrbet? Še vedno namreč nima urejene licence za izdelavo veznih čipovij za Core i7 in i5 platformi.

Kaj pa AMD?