Eizo se ugasne sam

Primož Resman

24. apr 2009 ob 09:22:23

Z vsem pompom okrog globalnega segrevanja, pomanjkanja energijskih virov in varčnih stvari (od žarnic pa do avtomobilov) ta tematika seveda ne ostane tuja niti računalniškemu svetu. Že dolgo je na voljo obsežna zbirka varčnih procesorjev, dobili smo sisteme s procesorji Atom, varčnejše trde diske, itd. Precejšen preskok pri monitorjih se je naredil s tehnologijo LCD, a se je ta prihranek že bolj ali manj izničil, saj je danes 20 ali več palčni zaslon že skroajda stalnica, medtem ko so bili popolnoma običajni katodniki veliki 15, mogoče 17 palcev, nekateri srečneži pa so imeli osupljive 19 ali več palčnike. Z večjo površino je na zaslonu več pik, ki seveda tako porabijo več energije za preklapljanje, največji porabnik pa je seveda osvetlitev LCD panela, ki je še vedno večinoma izvedena s fluorescentnimi žarnicami.

Logičen korak je tako ugašanje monitorja (oz. celega sistema), ko ni v uporabi oz. vsaj nastavljanje, da se ob neaktivnosti ugasne sam. Ker pa tega ne naredijo vsi, je Eizo naredil korak k avtomatizaciji. Nova modela, 20 palčni FlexScan EV2023W-H in 23 palčni FlexScan EV2303W-T, bosta na trg prišla opremljena s senzorjem bližine, ki bodo zaznali osebo pred zaslonom. Ko bo le-ta odšla, se bo po (prednastavljenih in žal nespremenljivih) 40 sekundah monitor ugasnil oz. vklopil način pripravljenosti (stand-by), ob vrnitvi uporabnika pa ga bo zaslon spet zaznal in se vklopil nazaj, brez mlatenja po tipkovnici in/ali miški.

Glavni problem novosti najdemo v dveh točkah - nahaja se v le dveh modelih, kar zmanjša izbiro. Seveda sta oba monitorja kvalitetna, kar pa predstavi drug problem - Eizo ni znan kot proizvajalec vsakdanjih zaslonov, saj po njih večinoma posegajo profesionalci, npr. fotografi in grafični oblikovalci. Tako je ciljni trg sicer odlične ideje zelo omejen. Vseeno pa lahko upamo na razširitev na ostale proizvajalce.