MSI z mATX x58 ploščo

Primož Resman

16. apr 2009 ob 00:16:42

Po Asusu, ki je v svoji RoG liniji predstavil ploščo Rampage II Gene, in DFIjevi X58 Junior, na trg mATX Core i7 plošč vstopa še MSI. Plošča vsebuje dokaj klasične funkcijske elemente in razporeditev, ki je skorajda enaka prej omenjenima ploščama. na njej se nahajajo gigabitni Ethernet priključek, 7.1 zvočna kartica, 6+1 SATA in en eSATA priključek ter 2 PCIe x16 reži, ki zmoreta poganjati dve grafični kartici v Crossfire načinu (SLI še ni potrjen). Družbo jima delata še ena PCIe x4 reža (na koncu odprta, tako da je vanjo moč vtakniti x8 oz. x16 kartico) in staro dobro PCI režo.

Za vse 3 plošče je zanimivo, da imajo vseh 6 pomnilniških rež ter da se jih še vedno držita IDE in disketni priključek, pomanjkanju prostora navkljub. Minus MSIjeve plošč je le 6 napajalnih faz, ki naj ne bi vzbujale preveč zaupanja v težka navitja. Zanimiva je tudi izbira barve tiskanega vezja, ki je rjava (kar pa je verjetno posledica še ne zaključenega razvoja), saj je za matično ploščo tega ranga zadnje čase standradna črna tiskanina. Po drugi strani pa je plus te plošče kar 8 montažnih lukenj za hladilnike - set LGA-1366 in set LGA-775 standarda.

Zakaj sploh še imamo Full-ATX plošče, ko pa so danes integrirane skorajda vse stvari, v nekaterih primerih tudi grafična?!