Neznanci odrezali Silicijevo dolino od sveta

Matej Huš

11. apr 2009 ob 10:07:41

Pretrganje podmorskih kablov, ki skrbijo za svetovno povezanost interneta, je običajno posledica neprevidnih kapitanov, mnogo redkejši pa so primeri namernega poškodovanja internetnih podatkovnih vodov. Na kopnem kable po navadi pomotoma prerežejo pri gradbenih delih, tokrat pa ima policija v Kaliforniji opraviti z zlonamernim dejanjem.

V četrtek je namreč mrknil internet v Silicijevi dolini skupaj s telefonskim omrežjem in bankomati, kar je prebivalcem povzročilo mnogo sivih las. Kot so ugotovili, so nepridipravi sprva prerezali štiri optične kable podjetja AT&T v San Joseju, še štiri pa so onesposobili dve uri pozneje v San Carlosu. Negodovanja domačih uporabnikov so sicer razumljiva, mnogo resnejše težave pa so bile nedostopna številka za nujno pomoč 911, nedosegljivost policije, gasilcev, bolnišnic, podjetij itn.

Motiv za napad ni znan, so se pa napadalci morali pošteno potruditi, saj so morali odmakniti petdesetkilogramske pokrove nad jaški, splezati navzdol in prerezati približno 3 cm debele optične kable v plastični izolaciji. Napad se je zgodil okrog pol druge ure ponoči, do večera pa so za silo popravili situacijo. AT&T je razpisal nagrado v višini 100.000 dolarjev za informacije, ki bi privedle do aretacije krivcev.

V Sloveniji so za tovrstne težave običajno krivi kmetje s plugi ali gradbinci z bagri ...