AMD se ne boji Nehalema

Primož Resman

2. apr 2009 ob 00:42:34

Novi Xeon procesorji, predstavniki Nehalem družine, se v testih večinoma odrežejo odlično in prejemajo pohvale z vseh strani. A vseeno to ni razlog za skrb AMDja, vsaj tako pravi Nigel Dessau, vodja marketinga, na svojem blogu. V samointervjuju je izpostavil razloge, zakaj je temu tako. Trg strežnikov primerja z avtomobili - večina kupcev si želi priti skozi mesto, pri čemer pa ni nujno, da bo najhitrejši avto tisti, z najbolšim časom od 0 to 100 km/h. Prodaja najhitrejših modelov (avtomobilov in procesorjev) namreč predstavlja zelo majhen odstotek celotne prodaje.

Glavni razlogi pa so seveda ekonomski, ki jim trenutna kriza ne pomaga. Nehalem Xeoni prihajajo na popolnoma novi arhitekturi, obenem pa uporabljajo še vedno dražji DDR3 pomnilnik. AMDjeva ponudba je seveda med seboj kompatibilna že od leta 2006, ko so predstavili Socket F, na isto podnožje pa prihajajo tudi 6 jedrni procesorji, vsi pa uporabljajo (zaenkrat še) cenejši DDR2 pomnilnik.

Za konec so se pošalili še z zasnovo Nehalemov, ki je na prvi pogled popolnoma enaka že Opteronom iz leta 2007 - monoliten štirijedrnik z integriranim pomnilniškim kontrolerjem, dejstvo pa je, da je tudi QPI praktično enak hyper Transport vodilu. Naslov prispevka na blogu je namreč The sincerest form of flattery, Najbolj iskrena oblika laskanja, ki se nanaša na kopiranje zasnove.

Pa saj je povsod enako - dobre zasnove praktično vedno uporabi tudi konkurenca.