Prihaja družina Athlon II

Primož Resman

2. apr 2009 ob 00:38:02

Po besedah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč naj bi še pred septembrom AMD izdal Athlon II serijo procesorjev. Ime Athlon je zelo trdoživo (dodane so bile oznake XP, 64, FX in X2), s preimenovanjem pa postaja vstopna serija procesorjev.

Novinci, tako štiri, tri kot dvojedrniki (z manj predpomnilnika kot Phenom II čipi), bodi skupaj z novimi matičnimi ploščami, zgrajenimi okrog izboljšanega, 780G+ veznega čipovja, predstavljali novo platformo. Novo čipovje vsebuje hitrejši grafični čip, tokrat kar Radeon HD 4200, matične plošče z njim pa naj bi bile na ogled že junija na tajvanskem Computexu.

Govorice o močno podobnih modelih so se na spletu pojavile že prejšni mesec, novost pa je Athlon II poimenovanje, saj so bili prej oznaženi le kot Athlon X4 (oz. X3/X2). Štirijedrni Propus naj bi tako prišel z dvema megabajtoma (L2 in L3) predpomnilnika, trijedrna Rana s četrtino manj, 1,5 MB, Regor pa naj bi bili bodoči dvojedrniki.

Vse lepo in prav, a za večino uporabnikov si hitri dvojedrniki še vedno boljša izbira od primerljivo cenjenega štirijedrnika