Silicijevi možgani

Matej Huš

29. mar 2009 ob 13:47:18

Evropska skupina znanstvenikov in raziskovalcev z imenom FACETS (Fast Analog Computing with Emergent Transient States project), ki jo koordinira profesor fizike Karlheinz Meier z Universitãt Heidelberg, je razvila procesor, ki posnema delovanje možganov. Sestavili so ga iz 200.000 umetnih nevronov in 50 milijonov sinaptičnih povezav med njimi, s čimer se želijo približati organiziranosti naših možganov. Ti sicer vsebujejo več kot 100 milijard nevronov. Za vsak nevron so porabili približno 100 elektronskih komponent (tranzistorjev, kondenzatorjev ...), medtem ko jih sinapsa zahteva le 20. Ker je sinaps tako mnogo več, na silicijevi rezini sicer zasedajo večino prostora.

Podobne ideje so se že porajale in so že bile tudi udejanjene. Blue Brain je švicarski projekt, kjer pa so pristopili nekoliko drugače. Arhitektura je standardni IBM-ov superračunalnik, na katerem tečejo simulacije možganov s pomočjo ogromnih baz bioloških podatkov, ki so jih priskrbeli nevrologi. FACETS se je tega problema lotil nekoliko drugače, saj nevrone gradijo in ne simulirajo. S tem unikatnim pristopom bodo, tako pravijo, sestavili možganom podobne strukture, ki tečejo povsem paralelno. To je tudi razlog za fundamentalne razlike med možgani in procesorji, saj so slednji mnogo hitrejši, a se zaradi zaporednega načina delovanja zdijo počasni.

Projekt, vreden 10,5 milijona evrov, že ima naslednji cilj. V prihodnosti želijo povezati več tovrstnih rezin, tako da bi ustvarili superčip, ki bi imel milijardo nevronov in 1013 sinaps.