Wikileaks blokiran v Avstraliji

Matej Huš

18. mar 2009 ob 08:12:29

Kot poroča The Sydney Morning Herald, se je na avstralskem črnem seznamu domen, ki ga vzdržuje ACMA, znašel tudi Wikileaks. Slednji je poznana stran, ki objavlja razne nejavne dokumente, ki tako ali drugače pricurljajo v javnost. Razlog, da je Wikileaks pristal na tej famozni listi, je objava naslovov spletnih strani, ki jih cenzurira Danska. Da z njimi ne gre češenj zobati, so pokazali prejšnji teden, ko so upravljavcem foruma Whirlpool zagrozili z globo v višini 11.000 AUD, ker so na forumu objavili povezavo do neke spletne strani proti splavu, ki je prav tako na črnem seznamu.

Odločitev sicer nima opaznejšega vpliva na brskanje Avstralcev po internetu, se pa utegne to spremeniti, če bo vlada uveljavila obvezno cenzuro in filtriranje internetnega prometa. Na Wikileaks v izjavi za javnost ugotavljajo, da še vedno velja, da je prvo pravilo cenzure, da se o cenzuri ne sme govoriti. Poleg danskega so na Wikileaks razkrili še tajski seznam blokiranih strani, kjer so pod pretvezo preprečevanja dostopa do otroške pornografije obračunali tudi s stranmi, ki so kritične do kraljeve družine, ter finsko verzijo, ki je bila prav tako preveč rigorozna.

Avstralska vlada se sicer že nekaj časa pripravlja, da bo implementirala vsedržavni sistem cenzure na internetu. Novinarji brez meja so Avstralijo celo uvrstili na seznam držav, ki jih je treba budno spremljati, saj se spogledujejo s protidemokratičnimi omejitvami, ki bi lahko privedle do zlorabe oblasti. Prevladuje predvsem strah, da se bo seznam prepovedanih strani sčasoma nenadzorovano odebelil. Prvi preizkusi sistema se bodo začeli kmalu, a v njih ne sodeluje nobeden izmed večjih avstralskih ponudnikov dostopa do interneta.