Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

Matej Huš

16. mar 2009 ob 07:37:57

Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos sicer ni pretirano optimističen, saj so cene čipov na zgodovinsko nizkih ravneh, tako da je proizvajalci poslujejo z izgubami, zato se kakšnih večjih pocenitev ni nadejati. Se pa počasi dviguje meja, pri kateri je razmerje GB/cena za SSD-je najoptimalnejše in se trenutno zadržuje nekje pri 128 GB. Kdor čaka, dočaka, pravijo.