Asus Marine Cool z vgrajenim hladilnikom, UPS in RAM

Matej Huš

27. feb 2009 ob 01:19:25

Letošnji CeBIT se sicer s sejemskim delom začenja šele v torek, a podjetja že pridno pripravljajo in kažejo izdelke, ki so namenjeni zanj. Z zanimivim izdelkom nas je navdušil Asus, ki predstavlja matično ploščo z imenom Marine Cool.

Gre za koncept plošče, ki ima poleg standardnih pritiklin še nekaj nekonvencionalnih. Najopaznejši je ogromen hladilni sistem iz kovinskih toplotnih cevi (heatpipe) in mikroporozne keramike, ki naj bi po Asusovih zagotovilih toploto odvajala dvakrat hitreje od običajnih rešitev. Drugi detajl je baterija z litijevim polimerom, ki premošča izpade električne energije kot nekakšen UPS, tako da se neizvirno imenuje Onboard UPS. Tretja novost nosi ime Failover Memory, kar pomeni, da ima plošča DRAM-čipe, ki so prispajkani neposredno nanjo. Če se sistem zaradi slabega, tj. nedelujočega ali zgolj nezdružljivega pomnilnika ne more zagnati, lahko plošča preklopi v rezervni način, ko se uporabi integrirani pomnilnik.

Poudariti velja, da plošča predstavlja koncept in ne končnega izdelka, tako da jih v taki obliki v trgovinah ne bo moč kupiti. Bo pa verjetno dobra inspiracija za sledeče Asusove plošče, ki bodo verjetno vsebovale katero izmed tu napovedanih novosti.