Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Matej Huš

25. feb 2009 ob 10:08:02

Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

Evropska komisija tudi priznava, da je bil podoben postopek zaradi Windows Media Playerja polomija. Takrat so zahtevali, da Microsoft izda verzije Windows brez vgrajenega WMP, kar je slednji tudi storil. Pretkano je postavil ceno verzij z WMP in brez njega enako, tako da je večina uporabnikov seveda kupila kar bogatejšo verzijo. Glavno vprašanje je, kako bodo v Bruslju določili, kateri brskalniki si zaslužijo mesto na seznamu. Pravijo, da jih ni veliko, konkretnejši pa niso želeli biti. Microsoft uradne izjave ni spremenil. Še vedno pravijo, da bodo delovali v skladu z evropskim pravnim redom in da študirajo prejete papirje, za kar imajo še pol meseca časa. Končno odločitev iz Bruslja bomo dobili, ko bo Microsoft poslal svoj odgovor in ga bodo uspeli premleti.