V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Matej Huš

14. feb 2009 ob 00:12:50

V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni, napoveduje tožilstvo.

Raziskovalci z Univerze v Delftu pa ugotavljajo, da se utegne celo omrežje BitTorrent sesuti, če The Pirate Bay ugasne. Osem strežnikov na Švedskem namreč usmerja kar polovico prometa in če ti ugasnejo, bodo uporabniki navalili na druge (brezplačne) strani, ki se utegnejo v kaskadnem efektu sesuti. Tudi metoda DHT, ki je namenjena prav zmanjševanju odvisnosti od enega sledilnika, naj bi spričo slabe implementacije zlahka odpovedala.