Nič več bet za Windows 7

Matej Huš

1. feb 2009 ob 01:18:54

Vodja Microsoftovega oddelka za razvoj Windows je javno najavil, da bo Windows 7 šel po nekoliko drugačni poti do izida kot prejšnje različice. Sedaj je namreč uradno, da je javna beta verzija, ki smo jo ugledali prejšnji mesec, prva in hkrati zadnja. Naslednja nekončna inačica bo že za stopničko višje, saj bo kandidat za izid, in bo hkrati zadnja pred uradnim izidom. Tako je, izšla bo tudi samo ena verzija RC. Poudaril pa je, da to ni nobena napoved, kako hitro in kdaj bo operacijski sistem tako daleč, da bo nared za končni izid. Trenutno aktualna Vista je do rojstva potrebovala dve beti in dva kandidata za izid.

Kljub temu se v trenutni beti še vedno najdejo nekatere nenavadne napake, ki jih bo treba zakrpati. Zadnja odkrita tiči v funkciji User Account Control (UAC). Ta je bila prvič implementirana v Visti z namenom povečanja varnosti in skrbi, da kljub administratorskim privilegijem uporabnika vse aplikacije nimajo teh istih pravic, tako da je ob vklopljeni funkciji UAC potrebno nekatera dejanja ročno potrditi. Ker je vsa zadeva nekoliko nadležna, jo je Microsoft v Windows 7 z vgradnjo vmesne možnosti poenostavil do te mere, da uporabnika opominja le na dejanja, ki jih ni sprožil sam z miško ali tipkovnico. Žal je bila izvedba nekoliko luknjasta, tako da lahko zlobni program (malware) z uporabo Visual Basic skripte z ukazom SendKeys pošlje nekaj pritiskov tipk za odprtje okna z nastavitvami UAC in slednjega elegantno izključi, ne da bi uporabnik trenil z očmi.

Mimogrede, Parallels Desktop 4.0 za Mace je doživel nadgradnjo, tako da sedaj med drugim omogoča tudi gostovanje Windows 7.