Izšel je KDE 4.2

Matej Huš

28. jan 2009 ob 13:32:15

Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in sistemska vrstica. Razširjena podpora za skripte sedaj omogoča uporabo JavaScripta, Pythona in Rubyja. KWin po novem uporablja fizikalne modele za premikanje oken in dodaja nekaj novih učinkov.

Novi jeziki, v katerih je KDE prvič izšel, so večinoma azijski, seveda pa ostaja podprta slovenščina za naše kraje.

Lepotnih popravkov so bili deležni še urejevalnih datotek Dolphin, odjemalec za elektronsko pošto KMail, brskalnik Konqueror in drugi. Med spremembami, ki se nahajajo pod pokrovom, avtorji omenjajo predvsem večjo odzivnost in stabilnost ter ogromno zakrpanih hroščev. Prenos je že mogoč z uradne strani.