Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov"

Matej Kovačič

28. jan 2009 ob 18:36:32

Pošta Slovenije že nekaj časa ponuja storitev moja.posta.si, ki omogoča prejemanje računov, položnic in drugih dokumentov po elektronski poti, mogoče pa je tudi plačevanje računov. Kljub temu da zagotavljajo visoko varnost in zaupnost podatkov, so na spletu objavili kar seznam trenutno odprtih predalov.

Seznam vsebuje elektronske naslove in imena ter priimke (oziroma imena pravnih oseb) imetnikov varnih poštnih predalov. Seveda gre za osebne podatke, katerih javna objava brez ustreznega soglasja posameznikov ni dovoljena.

Ob tem je zanimivo tudi to, da Pošta Slovenije v svojem pravnem obvestilu svojim strankam zagotavlja, da njihovih osebnih podatkov ne bodo uporabili ali komurkoli posredovali brez privoljenja (razen v nekaterih izjemnih primerih, določenih z zakonom). Ker gre tudi za podatke, ki bi utegnili zanimati kakšnega pošiljatelja neželene elektronske pošte (varnostne nastavitve PDF-dokumenta dovoljujejo kopiranje) pa je verjetno vprašljivo tudi njihovo zagotovilo, da ne bodo pošiljali nezaželene komercialne elektronske pošte.

Hekerji bodo seznama gotovo veseli, žal pa lahko ugotovimo, da so pri Pošti pozabili priložiti še gesla ...

Dodatek: kot so nas opozorili v komentarjih k novici mora Pošta Slovenije tak seznam v skladu s 4. odstavkom 83. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP-E) sama objaviti na svojem spletnem mestu.