Leto 2009 je mednarodno leto astronomije

Gorazd Žibret

5. jan 2009 ob 22:57:28

Leto 2009 je bilo s strani Mednarodne zveze astronomov in UNESC-a razglašeno kot mednarodno leto astronomije z namenom približati opazovanje neba širši javnosti.

Preteklo je namreč 400 let, odkar je Galileo Galilei obrnil svoj doma narejeni daljnogled v nebo in odkril venerine mene (kar je dokončno pokopalo geocentrično teorijo nebesnih sfer), jupitrove lune in saturnove obroče. Ta odkritja so popolnoma spremenila človekov pogled na svet okoli nas, kar je posledično odprlo vrata znanstveno-tehnološkemu razvoju, ki je sledil (in traja še danes).

Namen in vizija tega projekta je, da bi posamezniki na podlagi opazovanja gibanj nebesnih teles tako ponoči, kot tudi podnevi, ponovno odkrivali stvari, katere so odkrivali veliki možje preteklosti. Na ta način bi naj širša javnost dobila večje zanimanje za znanstveno raziskovanje. Hkrati pa želijo s projektom opozoriti na pomembne prispevke znanosti za družbeni in kulturni razvoj človeštva.

Logo mednarodnega leta astronomije krasijo najsvetlejše zvezde iz zvezdne kopice Plejad oz. Gostosevcev, ki je najbolje vidna prav v tem času. Moto projekta se glasi "Vesolje je nad tabo. Odkrij ga!"
V prihodnjem letu boste lahko na spletni strani projekta ( Astronomy2009.org) gledali številna predavanja na temo amaterske astronomije ter se udeleževali ostalih dogodkov. Slovenska kontaktna točka pa se nahaja tukaj: astronomy2009.si.