RIAA bo nehala tožiti posameznike

Matej Huš

20. dec 2008 ob 01:43:38

The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo podobo v javnosti, saj so mnogokrat tožili za nerazumno visoke vsote. Med drugim so v primež vzeli 13-letno deklico in mrtveca.

Nov načrt, ki ga je celo poletje pomagal kovati tudi newyorški državni tožilec, je sledeč. RIAA je pripravila generično pismo, ki ga bo poslala ponudnikom interneta, ko bodo zaznala, da kateri izmed uporabnikov prek spleta izmenjuje glasbo. Po novem ne bodo več zahtevali razkritje identitete osumljenca, temveč bodo nadaljnje ukrepanje prepustili ponudnikom. RIAA se hvali, da imajo z mnogimi že usklajene osnutke dogovorov, po katerih bodo ponudniki interneta v končni fazi lahko neposlušne uporabnike tudi izključili iz interneta.

Povedali so še, da bodo z že začetimi postopki proti kršiteljem nadaljevali, prav tako pa si pridržujejo pravico še vedno tožiti tiste najbolj vnete delivce. Neuradni viri postavljajo mejo za vnetost na pet do šest tisoč prenosov mesečno. Kaj dosti dosedanje delovanje ni zaleglo, saj je število prodanih albumov padlo s 656 milijonov v letu 2003 na pol milijarde lani - zraven moramo prišteti še 844 milijonov kupljenih posameznih pesmi prek spleta, ki padec nekoliko ublažijo. RIAA pričakuje, da bo nova strategija prinesla več uspeha, saj bodo z njo dosegli več ljudi in jim hkrati posredovali pomembno sporočilo, da njihova dejanja niso anonimna.