Applu odobrili patent za tekočinsko hlajen prenosni računalnik

Tomi Laptoš

4. dec 2008 ob 21:51:33

Ameriški patentni urad je pred nekaj dnevi gigantu z Infinite Loopa 1 odobril lani vloženi patent za vodno hlajeni prenosni računalnik. Čeprav sama odobritev patenta ne pomeni, da vlagatelj dejansko predmet patenta razvija, komentatorji na spletnih portalih sklepajo, da bi lahko ena od predvidevih rešitev zagledala luč dneva že v prenosnikih s prihajajočimi štirijedrniki razreda Clarksfield.

Opisana rešitev predvideva sistem z mehansko ali elektrostatsko črpalko, hladilno tekočino, ki je lahko voda, hladilno sredstvo skupin R133 ali R134, dvofazni sistem tekoče-plinasto ali pa tekoče-trdno (delci kovine, ki povečajo toplotno prevodnost), pa lahko poganja tudi mehanska vibracija membrane. Kljub temu, da bomo rešitev verjetno najprej videli v eni od naslednjih generacij Macbookov, listina ne izključuje ostalih prenosnih naprav, kot so iPhone in iPod Touch.

Zastavlja se seveda vprašanje, kako zagotoviti zanesljivost sistema, ki ne sme puščati, med komentarji na Slashdotu pa se, bolj za šalo kot za res, sprašujejo, kako bi vnos omenjenih prenosnikov na letala omogočala toga pravila o vnosu tekočin.