Western Digital razmišlja o SSD

Matej Huš

23. nov 2008 ob 20:19:55

Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki ponujajo različne bolj ali manj zmogljive in drage pogone. Ti so zanimivi za uporabo v prenosnih in namiznih računalnikih. Razliko med SSD in klasičnimi diski Rutledge opiše na avtomobilskem primeru. Prvi so primerni za preproste eno- in dvovaljnike, ki zahtevajo nizke cene in ne potrebujejo zmogljivosti, ter več kot desetvaljne beštije, kjer cena absolutno ni pomembna; klasični diski pa za veliko večino, ki vozi štiri-, šest- ali osemvaljne motorje in potrebuje dobro razmerje med zmogljivostjo, trpežnostjo in ceno.

Kakorkoli že, končni uporabniki lahko le upamo, da se bo WD odločil za vstop na ta trg in da bo dodatna konkurenca prinesla izboljšanje zmogljivosti in nižje cene.