Intel s slabšim kvartalom kot je bilo načrtovano

Primož Resman

15. nov 2008 ob 11:31:46

Da je svet zajela recesija, čivkajo že informacijsko odklopljeni vrabci v Afriki, saj se soočamo z velikimi vali odpuščanj, bankroti in padci tečajev borz. Da je recesiji vseeno, koga napade, dokazuje tudi Intel. Vrednost delnice, ki je s 13,50 $ najnižja v zadnjih enajstih letih, bo verjetno kmalu še padla, saj so po relativno konzervativni napovedi, da bodo v zadnjem kvartalu letos pridelali okrog 10,5 miljard dolarjev (plus/minus 400 milijonov), sedaj to drastično spremenili.

Znesek so oklestili za kar 14 odstotkov in tako sedaj napovedujejo le okrog 9 milijard dolarjev prihodkov. Prihodki so za navadnega Zemljana še vedno ogromni, a 14 odstoten padec pove svoje, poleg tega pa so to le prihodki in ne dobiček.

Poleg splošnega upada prodaje praktično vseh dobrin dodatno težavo predstavljajo proizvajalci računalnikov, saj si po novem delajo manjšo zalogo komponent, kar pomeni dodaten upad prodaje. Kljub napovedanemu padcu delnice pa bo le-ta v vsakem primeru minimalen, zanimivo pa je, da je slaba napoved Intela negativno vplivala tudi na delnico AMDja, ki je padla še za 3 % pri že tako ali tako neverjetno nizkih vrednostih okrog 2,50 $. Več na bit.tech.net.