Windows 7 dviguje prah

Matej Huš

10. nov 2008 ob 19:48:43

Nov Microsoftov operacijski sistem Windows 7 sploh še ni izšel, pa se že kadi. Za zelo dobro reklamo je nehote poskrbel Konzorij za odprto kodo (OSC), ki se je BBC-ju pritožil, da BBC v svojih novicah oglašuje izdelek, ki da še ne obstoji in po Microsoftovem lastnem časovnem planu ne bo niti v naslednjih dveh letih. Očitno so zamudili izid neobstoječe predbete pa tudi pri datumu so se ušteli za dobro leto.

Druga zanimiva zgodba so SSD-diski, ki so resda tišji in manj požrešni, a ne toliko hitrejši, kot smo pričakovali. Del problema naj bi bil tudi operacijski sistem, ki jih ne obravnava drugače od klasičnih diskov, kar naj bi Microsoft v Windows 7 popravil, so obljubili na WinHEC-u. To bodo storili na štiri načine: defragmentacija bo avtomatsko izklopljena (ker je dostopni čas neodvisen od fizične lokacije), zmanjšali bodo količino podatkov za brisanje in branje (s čimer bo manjša obraba), particioniranje diska bo táko, da bo število ciklov branje/pisanje čim manjše, in uvedli bodo posebno certificiranje SSD-jev, ki bodo ustrezali Microsoftovim standardom. S tem naj bi Windows 7 do zadnjega atoma moči izkoristil prednosti, ki jih bodo prinesli - v času izida že znatno cenejši - SSD-pogoni.

Ob izidu Viste so bili gonilniki posebno poglavje, saj je nekatere naprave zaradi njih manka nikakor niso zaživele. Microsoft si je kot cilj postavil, da bo Windows 7 deloval z vsemi znanimi napravami že ob izidu. Izkušnje govorijo, da jim to ne bo uspelo, bi bilo pa lepo, da se temu cilju čim bolj približajo. Poleg je Microsoft pozval razvijalce, naj se čim bolj podvizajo z razvojem 64-bitnih gonilnikov.

Še ena novost bo nadgrajen program za varnostno kopiranje. V Visti prisoten Windows Complete PC Backup omogoča varnostno kopiranje celotnega diska, ki pa se lahko shrani le na izmenljive ploščke ali zunanje diske. Nova verzija naj bi prinesla možnost shranjevanja na mrežne diske.

Za konec pa si poglejmo še nekaj slik in preberimo nekaj besed o grafiki. Nova inačica bo prinesla zaslonski gonilnik WDDM 1.1 in še DirectX 11 (ki bo na voljo tudi za Visto), ki bosta skrbela za najnovejše efekte. Delovali bodo tudi gonilniki iz Windows XP, a z njimi pač ne boste mogli gledati Aera.